Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny , szybki i domowy pomysł na super przekąskę . Super pomysł na imprezę , domówkę lub coś na szybko .
Smaczne danie :)
Odsłon: 333
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 782
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 297
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4790
Smaczne danie :)
Odsłon: 333
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 782
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 297
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4790
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko , przyprawy i bułkę tartą dokładnie mieszamy . Odstawiamy na bok do przegryzienia .
Ciasto drożdżowe- W garnku podgrzewamy delikatnie mleko (temperatura taka by mogli my włożyć do niego palec i nas nie parzyło) do którego na sam koniec dodajemy cukier , pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na 5 minut . Po upływie tego czasu przelewamy do mąki , dokładamy resztę składników , wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto drożdżowe . Ciasto pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
W między gdy ciasto nam wyrasta formujemy około 20 gramowe klopsiki , lekko spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju . Po usmażeniu przekładamy na blaszkę kładziemy mały plaster sera mimolette i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 170°C . Następnie studzimy .
Gdy ciasto nam pięknie urosło i podwoiło objętość delikatnie wyrabiamy , następnie formujemy małe około 30 gramowe bułeczki . Przekładamy do wysmarowanej olejem formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w nagrzanym piekarniku , temperatura 170 °C przez około 30 minut (do fajnego złotego koloru) . Studzimy na kratce .
W osobnej misce mieszamy ketchup z musztarda . Plastry ogórka kanapkowego na mniejsze kawałki , cebula oraz pomidorki w cienkie plastry . Zimne bułki kroimy na pół , dół smarujemy przygotowanym sosem na to układamy kawałek liścia sałaty , plaster cebuli na to kotlecik zapieczony z serem na górę plaster ogórka , pomidora i przykrywamy wszystko posmarowaną ketchupem górę bułki . Całość delikatnie dociskamy i wbijamy wykałaczkę .