Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini kotleciki z warzywami

Mini kotleciki z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2940

Dodano:

Odsłon: 269

Mini kotleciki z mięsa mielonego z warzywami chińskimi, to pomysł na fajną przekąskę lub danie główne.

Składniki

  • 300g schabu
  • 200g mrożonej mieszanki chińskich warzyw na patelnię
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 1 małe jajko
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mini kotleciki z warzywami

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam mrożone warzywa. Poczekałam aż rozmarzły i dolałam sos sojowy. Smażyłam je kilka minut aż się ładnie przyrumieniły i były miękkie. Warzywa odstawiłam do przestygnięcia, a następnie posiekałam je drobno. Schab umyłam, osuszyłam, pokroiłam na paski i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam posiekane warzywa, majonez, musztardę, kaszę manną i jajko. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w mące i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kuleczki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałam na początku, kuleczki można podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno, lub jako danie główne np. z ryżem i surówką lub ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń