Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini kotleciki z mięsa mielonego z warzywami chińskimi, to pomysł na fajną przekąskę lub danie główne.
Składniki
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam mrożone warzywa. Poczekałam aż rozmarzły i dolałam sos sojowy. Smażyłam je kilka minut aż się ładnie przyrumieniły i były miękkie. Warzywa odstawiłam do przestygnięcia, a następnie posiekałam je drobno. Schab umyłam, osuszyłam, pokroiłam na paski i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam posiekane warzywa, majonez, musztardę, kaszę manną i jajko. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w mące i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam kuleczki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałam na początku, kuleczki można podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno, lub jako danie główne np. z ryżem i surówką lub ulubionym sosem.