Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizza przekąska na raz
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5559
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34555
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2185
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5559
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34555
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2185
Składniki
Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, szczyptę cukru (cukier dodajemy aby drożdże pracowały) oraz 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn. Musi mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, oraz sól rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wyrobić ciasto na początek można w misce a następnie na stolnicy, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na 6 równych części w rękach rozpłaszczamy. Smarujemy ciasto pastą pomidorową układamy na niej swoje ulubione dodatki ( u mnie salami, kukurydza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula). Wszystko posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.