Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini pizze ze szpinakiem i pomidorem

Mini pizze ze szpinakiem i pomidorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 1184

Mini pizze z sosem jogurtowym, ze świeżym szpinakiem, pomidorem i żółtym serem.

Składniki

  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Drożdże świeże 2,5 dkg
  • Pomidor 2 duże
  • Szpinak świeży kilkanaście liści
  • Ser żółty kilka plastrów (może to być ser salami lub edamski)
  • Sól
  • Woda ciepła 1 szklanka
  • Jogurt typu greckiego 1,5 szklanki
  • Olej roślinny 1/4 szklanki
  • Lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, dodać około pół szklanki wody i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać olej, około pół łyżeczki soli, pozostałe mąkę i wodę, zioła i wyrobić drewnianą łyżką gładkie, lśniące, odchodzące od naczynia ciasto. Przykryte lnianą ścierką pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Jogurt naturalny doprawić solą do smaku i wymieszać.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najlepszym sposobem równego podziału jest podzielenie całości na cztery części, z których każdą należy podzielić na trzy kolejne, w ten sposób uzyskując 12 części ciasta. Z każdej części uformować kulkę, którą należy spłaszczyć dłonią. Tak przygotowane placki posmarować jogurtem doprawionym solą. Na każdym z nich ułożyć po kilka liści szpinaku i pokrojone na kawałki plastry żółtego sera.

  4. Mini pizze układać na blasze posmarowanej tłuszczem i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na każdej pizzy położyć plaster pomidora. Piec jeszcze przez około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 16 września A dlaczego nie posmarowac sosem pomidorowym z czosnkiem? DO szpinaku super by było. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń