Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizze z sosem jogurtowym, ze świeżym szpinakiem, pomidorem i żółtym serem.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30898
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4215
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1128
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30898
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3628
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4215
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1128
Składniki
Drożdże pokruszyć, dodać około pół szklanki wody i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać olej, około pół łyżeczki soli, pozostałe mąkę i wodę, zioła i wyrobić drewnianą łyżką gładkie, lśniące, odchodzące od naczynia ciasto. Przykryte lnianą ścierką pozostawić do wyrośnięcia.
Jogurt naturalny doprawić solą do smaku i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najlepszym sposobem równego podziału jest podzielenie całości na cztery części, z których każdą należy podzielić na trzy kolejne, w ten sposób uzyskując 12 części ciasta. Z każdej części uformować kulkę, którą należy spłaszczyć dłonią. Tak przygotowane placki posmarować jogurtem doprawionym solą. Na każdym z nich ułożyć po kilka liści szpinaku i pokrojone na kawałki plastry żółtego sera.
Mini pizze układać na blasze posmarowanej tłuszczem i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie na każdej pizzy położyć plaster pomidora. Piec jeszcze przez około 10 minut.