Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizzerinki inspirowane są smakami śródziemnomorskimi. Delikatne ciasto, aromatyczny sos z suszonych pomidorów i czosnku, a do tego chrupiące warzywa i roztapiający się ser cheddar tworzą idealną kompozycję smaków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1413
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1413
Składniki
W małej miseczce podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego cukier, łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszaj i odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną się pienić.
Do większej miski przesiej mąkę i dodaj sól. Wlej rozczyn oraz olej do mąki. Zagnieć całość na jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Suszone pomidory drobno posiekaj lub zblenduj, aby uzyskać pastę. Wymieszaj je z passatą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Powinien powstać aromatyczny, gęsty sos pomidorowy.
Bakłażana pokrój w cienkie plasterki, a następnie na pół i lekko posól, aby usunąć nadmiar goryczki. Odstaw na 10 minut, a potem osusz papierowym ręcznikiem. Papryki (czerwoną i żółtą) pokrój w cienkie paski. Oliwki przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych kulek. Każdą kulkę rozwałkuj na mały, okrągły placek o grubości około pół centymetra. Ułóż rozwałkowane ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej mini pizzerince rozsmaruj łyżkę sosu pomidorowego. Posyp każdą porcją startego sera. Na wierzchu ułóż plasterki bakłażana, paski papryki i połówki oliwek, równomiernie rozkładając składniki.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw mini pizzerinki i piecz przez około 12-15 minut aż ciasto będzie złociste, a ser się rozpuści i lekko zarumieni.