Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj mini tarty na ciepło w wytrawnym wydaniu. Doskonale sprawdzą się na domowe imprezy z bliskimi.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę przesiej na blat. Dodaj posiekane, zimne masło, najlepiej wyciągnięte prosto z lodówki. Wbij jajko i dodaj żółtko oraz śmietanę. Posól. Zagnieć energicznie ciasto. Powinno być gładkie, bez grudek. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż boczek wraz z cebulą. Posól i popieprz. Dopraw majerankiem oraz papryką słodką w proszku.
Jajka ze śmietaną energicznie wymieszaj w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj Przygotuj foremki do mini tart. Wylep ciastem spód oraz boki. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut.
Na spodzie każdej mini tarty wyłóż łyżkę farszu. Zalej przygotowaną masą jajeczną i posyp serem. Włóż ponownie do piekarnika na około 12-15 minut. Masa powinna być ścięta, a ser rozpuszczony.