Do góry

Przekąski Przepis na:

Młoda kapusta z dodatkami

Młoda kapusta z dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16766

Dodano:

Odsłon: 10412

Klasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs.

Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • kilkanście pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 150 g szynki prosciutto
  • duża łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 8 szt średnich pieczarek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając.
    Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń