Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta krótko podduszona w woku wyszła fenomenalnie – wciąż jeszcze lekko chrupiąca, pełna rozmaitych smaków. Świeża, wiosenna, cytrynowo-miętowa – idealnie pasuje do aromatycznego tofu z patelni.. Uwielbiam te klimaty!
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1628
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 534
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 387
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1628
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 534
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 387
Składniki
W woku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną kapustę i smaż ją przez chwilę na dużym ogniu.
Dodaj pieprz różowy, dolej dwie łyżki sosu sojowego, przesmaż znów przez chwilę, mieszając.
Dodaj kilka kropli soku z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj całość.
Zdejmij wok z ognia, dodaj miętę i wyłóż potrawę, np. na półmisek. Udekoruj plasterkiem cytryny i mniejszymi listkami świeżej mięty. Gotowe!
Tak przygotowana młoda kapusta z woka charakteryzuje się świeżym, lekkim smakiem. Tej szczególnej lekkości dodaje sok i skórka z cytryny oraz świeża mięta. Chrupkość gotowej kapusty też nie jest bez znaczenia, kojarzy się jednoznacznie z lekkimi daniami kuchni chińskiej albo może ogólnie – azjatyckiej. Takie świeże danie wiosną sprawia szczególną radość.
Najlepiej smakuje z ryżem i marynowanym tofu z patelni. Smacznego!