Do góry

Przekąski Przepis na:

Młoda kapusta z woka – fenomenalna!

Młoda kapusta z woka – fenomenalna!

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3396

Dodano:

Odsłon: 9868

Młoda kapusta krótko podduszona w woku wyszła fenomenalnie – wciąż jeszcze lekko chrupiąca, pełna rozmaitych smaków. Świeża, wiosenna, cytrynowo-miętowa – idealnie pasuje do aromatycznego tofu z patelni.. Uwielbiam te klimaty!

Składniki

  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (tego, który pachnie kokosem)
  • pół główki średniej młodej kapusty, poszatkowanej niezbyt cienko
  • pół łyżeczki różowego pieprzu – najlepiej rozgnieść go na desce lub w moździerzu
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari (jest bezglutenowy)
  • ewentualnie – szczypta soli (pamiętaj, sos sojowy jest już dość słony)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • odrobina soku z cytryny
  • garść świeżych listków mięty
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W woku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną kapustę i smaż ją przez chwilę na dużym ogniu.

  2. Dodaj pieprz różowy, dolej dwie łyżki sosu sojowego, przesmaż znów przez chwilę, mieszając.

  3. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj całość.

  4. Zdejmij wok z ognia, dodaj miętę i wyłóż potrawę, np. na półmisek. Udekoruj plasterkiem cytryny i mniejszymi listkami świeżej mięty. Gotowe!

  5. Tak przygotowana młoda kapusta z woka charakteryzuje się świeżym, lekkim smakiem. Tej szczególnej lekkości dodaje sok i skórka z cytryny oraz świeża mięta. Chrupkość gotowej kapusty też nie jest bez znaczenia, kojarzy się jednoznacznie z lekkimi daniami kuchni chińskiej albo może ogólnie – azjatyckiej. Takie świeże danie wiosną sprawia szczególną radość.

  6. Najlepiej smakuje z ryżem i marynowanym tofu z patelni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń