Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często jak się spieszymy to ograniczamy nasze jedzenie do różnego rodzaju kanapek czy to z chleba, czy z bułek różnego rodzaju. Moja propozycja jest trochę inna ale nie eliminuje tych na wstępie przytoczonych, ale może stanowić miłe dopełnienie naszego menu. Zawsze proponując nowy przepis staram się przemycić coś zdrowego dla naszego organizmu. Myślę, że pasta np. zrobiona ze szprotek wędzonych może być taką propozycją dobrą na każdą okazję. Zaproponowana ilość składników pozwoli zrobić około 3 tortilli.
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 177
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 63
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2902
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 76
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 87
Kasza jaglana na słodko - to ciekawy i zdrowy pomysł zarówno na śniadanie, ja...
Odsłon: 39
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 177
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 63
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2902
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 76
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 87
Kasza jaglana na słodko - to ciekawy i zdrowy pomysł zarówno na śniadanie, ja...
Odsłon: 39
Składniki
Szprotki czyścimy z zbędnych części i przekładamy do miski.
Do szprotek dokładamy biały ser , majonez, chrzan, sól, pieprz i wszystko mieszamy aby uzyskać gładką pastę. Jeśli jest taka potrzeba to dolewamy trochę oliwy. Według mojego smaku to jest to 2 łyżki majonezu, 1 mała łyżeczka chrzanu sól i pieprz do smaku.
Do garnka z wodą wsypujemy sól, wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy około 7-8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Takie są moje spostrzeżenia w temacie gotowania jajek na twardo
Rozłożony placek tortilli na początku smarujemy zrobioną pastą z sera i szprotek,
Kładziemy liście sałaty tak aby cały placek był zakryty sałatą. Następnie sałatę smarujemy punktowo ulubionym sosem np. keczupem, na nią kładziemy pokrojone jajka oraz pociętą w paski paprykę i kiełki słonecznika. Aby dobrzy się zawijało placek jajka kładziemy na brzegu tortilli a nie na środku placka.
Powoli zawijamy tortillę w miarę ścisło, następnie całość zawijamy w folię spożywczą. Aby po rozwinięciu z folii kanapka się nie rozwaliła możemy zabezpieczyć ją wpinając w poprzek wykałaczki przed zawinięciem w folie. Musimy tylko pamiętać, żeby je usunąć przed jedzeniem. Chcąc zjeść kanapkę możemy np. pokroić ją jak sushi lub pozostawić w dłuższych kawałkach.
Możemy spożywać tortillę zaraz po zawinięciu ale też dobrze jest odłożyć placek do lodówki na dwie godziny. I tak oto proste składniki poskładane sercem robią ciekawą i smaczną sprawę. Jeśli smakowało to proszę lajkujcie i polecajcie znajomym. SMACZNEGO