Podam wam fajny przepis na placki ziemniaczane inaczej, może się skusicie są bardzo chrupiące i sycące. Pewnie zaraz będą komentarze że zwykłe tylko z dodatkami lub jeszcze coś nie tak, mi się zachciało innej wersji i tak wymyśliłam z tego co miałam w lodówce. I powiem szczerze nie żałuję mojej decyzji bo wyszły naprawdę przepyszne, ale o tym musicie przekonać się sami więc do dzieła.
Moja ulepszona wersja placków ziemniaczanych
Składniki
- 1,100 kg obranych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 90 g boczku lub pachwiny wędzonej,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia.
Składniki
- 1,100 kg obranych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 90 g boczku lub pachwiny wędzonej,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia.

Etapy przygotowania
Ziemniaki obrane umyć i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Tak przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.

Gdy już wszystkie są starte dodać jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w kostkę oraz boczek i ser pokrojone w drobna kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i nakładać czubatą łyżkę ciasta ziemniaczanego formując placek i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia się placków, ponieważ będą się rozpadać ).

Placki to szybkie i pożywne danie, u nas podane tradycyjnie tak jak lubimy z kwaśną śmietaną i cukrem. Można też podawać z gulaszem lub kto z czym lubi.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 456

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 423

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 253
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 456

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 423

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 253



Składniki
- 1,100 kg obranych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 90 g boczku lub pachwiny wędzonej,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia.
Ziemniaki obrane umyć i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Tak przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Gdy już wszystkie są starte dodać jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w kostkę oraz boczek i ser pokrojone w drobna kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i nakładać czubatą łyżkę ciasta ziemniaczanego formując placek i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia się placków, ponieważ będą się rozpadać ).
Placki to szybkie i pożywne danie, u nas podane tradycyjnie tak jak lubimy z kwaśną śmietaną i cukrem. Można też podawać z gulaszem lub kto z czym lubi.