Do góry

Przekąski Przepis na:

Moja ulepszona wersja placków ziemniaczanych

Moja ulepszona wersja placków ziemniaczanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 6474

Dodano:

Odsłon: 4838

Podam wam fajny przepis na placki ziemniaczane inaczej, może się skusicie są bardzo chrupiące i sycące. Pewnie zaraz będą komentarze że zwykłe tylko z dodatkami lub jeszcze coś nie tak, mi się zachciało innej wersji i tak wymyśliłam z tego co miałam w lodówce. I powiem szczerze nie żałuję mojej decyzji bo wyszły naprawdę przepyszne, ale o tym musicie przekonać się sami więc do dzieła.

Składniki

  • 1,100 kg obranych ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 90 g boczku lub pachwiny wędzonej,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Moja ulepszona wersja placków ziemniaczanych

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrane umyć i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Tak przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków.

  2. Gdy już wszystkie są starte dodać jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w kostkę oraz boczek i ser pokrojone w drobna kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

  3. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i nakładać czubatą łyżkę ciasta ziemniaczanego formując placek i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia się placków, ponieważ będą się rozpadać ).

  4. Placki to szybkie i pożywne danie, u nas podane tradycyjnie tak jak lubimy z kwaśną śmietaną i cukrem. Można też podawać z gulaszem lub kto z czym lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń