Do góry

Przekąski Przepis na:

Morszczuk w warzywach po grecku

Przepis dnia 2020-04-17
Morszczuk w warzywach po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23093

Dodano:

Odsłon: 4239

Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym. Podajemy jako zimną przystawkę.

Składniki

  • filet z morszczuka 4 szt.
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • por 5 cm
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • seler 1 /4
  • cebula 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • białe, wytrawne wino 100 ml
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka 3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • mąka pszenna do panierowania ryby
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Morszczuk w warzywach po grecku

Przygotowanie

  1. Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule i paprykę kroimy w kostkę. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy wytrawnym, białym winem i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Całość patelni przekładamy do garnka dodajemy pastę rosołową, przecier pomidorowy, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników. Pojemnik z rybą wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy jako przystawkę na zimno.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń