Do góry

Przekąski Przepis na:

Mus drobiowo-warzywny.

Mus drobiowo-warzywny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8883

Dodano:

Odsłon: 5353

Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.

Składniki

  • pierś z kurczaka ok. 250 g
  • 4 średnie marchewki
  • puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 duże łyżki żelatyny
  • natka pietruszki ( u mnie mrożona)
  • pieprz, sól, kucharek do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mus drobiowo-warzywny.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
    Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.

  2. Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
    Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.
    Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń