Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muszle nadziewane na imprezę to szybkie danie, które jednocześnie jest bardzo efektowne. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom makaronu i serów. Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz niewiele składników. Podstawą jest makaron conchiglie, ser, szpinak oraz serek ricotta.
Naczynie żaroodporne, patelnia, nóż, deska do krojenia
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21897
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21897
Składniki
Zacznij od przygotowania makaronu. Muszle makaronowe ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Powinny być al dente. Następnie wlej do garnka zimną wodę i pozostaw do odczekania.
Na patelni posmaż masło, dodaj posiekany czosnek w drobną kostkę, szpinak baby posiekany lub rozdrobniony na drobno i smaż do momentu, aż szpinak będzie gotowy.
Przygotuj miskę, w której wymieszasz szpinak z serkiem ricotta. Dodaj również jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Połącz pół szklanki passaty z łyżką ketchupu. Dodaj sól, pieprz oraz bazylię lub oregano.
Przygotowane wcześniej muszle makaronowe napełniaj farszem z ricottą za pomocą małej łyżeczki.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wypełnione muszle ustaw obok siebie.
Na tak przygotowane muszle wlej odrobinę sosu pomidorowego na wierzchu, (około łyżeczki), a resztę do naczynia. Posyp z wierzchu oregano.
Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach. Posyp serem wierzch muszli.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół) i wstaw naczynie żaroodporne. Piecz przez 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
Możesz serwować na zimno lub ciepło. Sos może być opcjonalnie polany jedynie jako dodatek na wierzchu muszli.