Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muszle nadziewane na imprezę to szybkie danie, które jednocześnie jest bardzo efektowne. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom makaronu i serów. Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz niewiele składników. Podstawą jest makaron conchiglie, ser, szpinak oraz serek ricotta.
Naczynie żaroodporne, patelnia, nóż, deska do krojenia
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 28
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1165
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 176
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 249
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 28
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1165
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 176
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 249
Składniki
Zacznij od przygotowania makaronu. Muszle makaronowe ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Powinny być al dente. Następnie wlej do garnka zimną wodę i pozostaw do odczekania.
Na patelni posmaż masło, dodaj posiekany czosnek w drobną kostkę, szpinak baby posiekany lub rozdrobniony na drobno i smaż do momentu, aż szpinak będzie gotowy.
Przygotuj miskę, w której wymieszasz szpinak z serkiem ricotta. Dodaj również jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Połącz pół szklanki passaty z łyżką ketchupu. Dodaj sól, pieprz oraz bazylię lub oregano.
Przygotowane wcześniej muszle makaronowe napełniaj farszem z ricottą za pomocą małej łyżeczki.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wypełnione muszle ustaw obok siebie.
Na tak przygotowane muszle wlej odrobinę sosu pomidorowego na wierzchu, (około łyżeczki), a resztę do naczynia. Posyp z wierzchu oregano.
Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach. Posyp serem wierzch muszli.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół) i wstaw naczynie żaroodporne. Piecz przez 15-20 minut, aż ser się zarumieni.
Możesz serwować na zimno lub ciepło. Sos może być opcjonalnie polany jedynie jako dodatek na wierzchu muszli.