Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietrudne w wykonaniu daniu, które polubią osoby kochające zarówno mięso jak w warzywa.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 433
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 64
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 155
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 110
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 433
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 38
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 64
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 155
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 110
Składniki
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Poukładać na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Podgrzać w średnio nagrzanym piekarniku, aż cukinie trochę zmiękną. Po wyciągnięciu z piekarnika chwilkę ostudzić i wydrążyć łyżeszką miekkie środki, zostawiając ok 0,5cm miąższu ze skórką (robimy tzw. łódki). Wydrążony miąższ pokroić drobno.
Mieso mielone (do wyboru jakie kto lubi) podsmażyć na patelni bez oleju. Na innej patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Jak zacznie się szklić dodać zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony miąższ cukini. Podsmażyć ok. 2-3 min. Połączyć razem z mięsem mielonym. Wymieszać i doprawić do smaku.
Wydrążone cukinie wypełnić farszem mięsno-warzywnym. Przygotować kruszonkę z parmezanu, bułki tartej i białka (białka dajemy "na oko", tak aby powstała nam kruszonka; jeśli chcemy zużyć całe białko należy dodać więcej bułki tartej i parmezanu). Kruszonką posypujemy cukinie. Zapiekamy w piekarniku (ok.170st.C) ok. 15 min.
Dodatkiem do cukini może być bagietka, ryż lub duży ziemniak (jak u mnie- 1 duży na 1 os.). Wtedy kroimy obranego i surowego ziemniaka na cieniutkie paseczki w poprzek i zapiekamy w piekarniku aż będzie rómiany. Możemy dopawić ziołami, przyprawą do ziemniaków lub wg uznania.
Życzę smacznego.