Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 672
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 27831
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Poukładać na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Podgrzać w średnio nagrzanym piekarniku, aż cukinie trochę zmiękną. Po wyciągnięciu z piekarnika chwilkę ostudzić i wydrążyć łyżeszką miekkie środki, zostawiając ok 0,5cm miąższu ze skórką (robimy tzw. łódki). Wydrążony miąższ pokroić drobno.
Mieso mielone (do wyboru jakie kto lubi) podsmażyć na patelni bez oleju. Na innej patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Jak zacznie się szklić dodać zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony miąższ cukini. Podsmażyć ok. 2-3 min. Połączyć razem z mięsem mielonym. Wymieszać i doprawić do smaku.
Wydrążone cukinie wypełnić farszem mięsno-warzywnym. Przygotować kruszonkę z parmezanu, bułki tartej i białka (białka dajemy "na oko", tak aby powstała nam kruszonka; jeśli chcemy zużyć całe białko należy dodać więcej bułki tartej i parmezanu). Kruszonką posypujemy cukinie. Zapiekamy w piekarniku (ok.170st.C) ok. 15 min.
Dodatkiem do cukini może być bagietka, ryż lub duży ziemniak (jak u mnie- 1 duży na 1 os.). Wtedy kroimy obranego i surowego ziemniaka na cieniutkie paseczki w poprzek i zapiekamy w piekarniku aż będzie rómiany. Możemy dopawić ziołami, przyprawą do ziemniaków lub wg uznania.
Życzę smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Plum000 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Lena MS, no skoro tak to ok, ja myślałam,że coś źle zrobiłam. Jednak wcześniej ich nie podsmażałam i może tu jest mój bład, bo smakowo były oki. Pozdrawiam...1 Kto głosował? | Odpowiedz

biedroneczka6 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Doskonaly przepis :) cukinie powinny byc ''chrupkie''. Smazenie przed zapiekaniem?! Absolutnie nie - to tylko zepsucie walorow warzywa.2 Kto głosował? | Odpowiedz

LenaMS 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
plumooo, te cukinie będą trochę twardawe, bo inaczej wyszłaby z nich papka. Po kilku minutach pieczenia (tego wstępnego) cukinie puszczają soki i robią się bardziej miękkie, ale mino ponownego zapiekania zawsze pozostaje delikatna "chrupkość" i "sprężystość" :) Dlatego nie są ani suche, ani papkowate.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kajunia5 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ja najpierw podsmazałam je na grilowanej patelni i jak zmiekły nakłądałam farsz i wkłądałam do piekarnika- wtedy były miekkie i pyyyszneeeee!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

kajunia5 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ja robiłam tak ze najpierw na grilowanej patelni podsmazałam cukinie a potem dopiero napełniłam farszem i wtedy po wyjecieu a piekarnika były mieciutkie1 Kto głosował? | Odpowiedz

Plum000 18 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Robiłam podobne cukinie ale jakoś nie udały się. Farsz był ok , natomiast cukinie były twardawe. Szkoda bo cukinie jako cukinie lubie ale w tej wersji jakoś nie wychodzą. :(0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie. :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie :)2 Kto głosował? | Odpowiedz