Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczna przekąska na szczególną okazję.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wykonanie: Żółtka wymieszać ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem. Wsypać mąkę, posolić i zmiksować.
Rozgrzać olej w małym rondelku i moczyć chochelkę wazową w gorącym oleju aby się mocno rozgrzała.
Następnie włożyć do ciasta dokładnie oblepić.
Zanurzyć również w gorącym oleju. Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki.
Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką żmudzką Składniki na sałatkę żmudzką: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez kminek sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub śmietaną i przyprawić do smaku. Nadziewać sałatką czapeczki możemy część przykryć w formie kanapki i podawać np. na przyjęciach karnawałowych.