Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebanalne połączenie smaku słodkich fig, soczystej pomarańczy i słonego sera pleśniowego. Nadziewane figi to elegancka i bardzo szybka przystawka, którą zaskoczysz gości. Zobacz, jak ją przygotować.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118081
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118081
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8408
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2136
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Składniki
Umyj i osusz figi oraz pomarańczę.
Figi natnij na krzyż na mniej więcej ⅓ wysokości owocu. Wyciągnij z środka miąższ. Zrób to delikatnie, by nie uszkodzić skórki owocu.
Posiekaj drobno orzechy włoskie i wyciśnij sok z pomarańczy.
Posiekane orzechy i sok z pomarańczy wymieszaj dokładnie z miąższem z fig oraz pokruszoną połową niebieskiego sera. Całość dopraw do smaku pieprzem i miodem. Jeśli użyte owoce były bardzo dojrzałe i słodkie, najpewniej będzie trzeba użyć nieco mniej miodu niż w przepisie. Szczególnie jeśli nie lubisz bardzo słodkich potraw.
Powstałą masą nadziej każdą figę. Farsz dodawaj po trochu i dokładnie wypełnij nim wnętrze każdego owocu. Na górę farszu wyłóż pozostały niebieski ser.
Nadziewane figi smakują wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Aby otrzymać ciepłą przystawkę, zapiekaj faszerowane figi w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.
Nadziewane figi pięknie prezentują się na półmisku przyozdobionym kroplami miodu oraz ziołami lub kawałkami pomarańczy.