Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak nadziewane kwiaty cukinii smażone w puszystym cieście naleśnikowym to danie, które zrobi furorę na każdym przyjęciu. Farsz w postaci twarożku i świeżych ziół powoduje, że przystawka nabiera lekkiego, śródziemnomorskiego klimatu. Nadziewane kwiaty cukinii wyglądają tak efektownie na talerzu, że nie potrzebują innych dodatków i możesz podawać je samodzielnie. Wybornie smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Składniki
Przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc lub miksując wszystkie składniki. Ciasto będzie delikatniejsze, gdy oddzielnie dodasz samo żółtko, a następnie ubitą pianę z białka. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut do lodówki.
Twarożek rozgnieć widelcem, połącz z drobno poszatkowanymi ziołami oraz dopraw solą i pieprzem.
Z kwiatów cukinii usuń słupki i pręciki i delikatnie opłucz, a następnie osusz. Rozłóż kwiaty rozchylając płatki i włóż do środka 1-2 łyżeczki farszu. Posyp środek startym parmezanem i zawiń kwiaty skręcając ze sobą końce płatków.
Wyjmij z lodówki ciasto naleśnikowe i kolejno zamaczaj w nim nadziewane kwiaty. Smaż je na głębokim tłuszczu. Po czym wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy.
Nadziewane kwiaty cukinii najlepiej smakują, gdy są jeszcze gorące.