Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Składniki
Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz ok pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy na jakieś 10 min by zaczęły pracować. W misce ubijamy 2 jajka z resztą cukru. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go. Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną. Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)