Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki

Naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7083

Dodano:

Odsłon: 688

Lubicie szybkie w przygotowaniu dania a zwłaszcza placki czy naleśniki ? Ja przygotowałam pyszne naleśniki które się nie łamią są delikatne i puchate

Składniki

  • 1 jajko rozmiar M,
  • szczypta soli drobnej,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki mleka 3,2 %,
  • 2,5 szklanki wody gazowanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli a następnie wbić całe jajko, wlać mleko oraz wodę gazowaną. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników w jedną całość. Na patelnię wlać większą kroplę oleju rozprowadzić po całej patelni a następnie wlać chochlę ciasta naleśnikowego i smażyć na średnim ogniu, gdy naleśnik z wierzchu zacznie się ścinać wtedy przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiany kolor

  2. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim ( nie wchłaniają dużo tłuszczu są w sam raz ), na każdy naleśnik posmarować dżem lub kto z czym ma ochotę ( ja jadłam ze swojskim dżemem truskawkowych a dzieciaki zażyczyły sobie z parówką i żółtym serem podsmażane )

  3. Takie naleśniki to świetne rozwiązanie dla zapracowanych jak również jako przekąska na śniadanie czy kolację dla naszych milusińskich. Bardzo lubię smażyć naleśniki kiedy wychodzą idealne i kiedy się nie łamią, serdecznie polecam ten przepis wychodzi z niego czternaście sztuk naleśników lecz jest to zależne od średnicy patelni moja miała 22 cm średnicy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń