Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki z ricottą i karmelizowaną pomarańczą

Naleśniki z ricottą i karmelizowaną pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4760

Dodano:

Odsłon: 3123

Naleśniki lubi chyba każdy z nas, ale by nam się nie przejadły czasem dobrze jest pokombinować z tradycyjnym przepisem i dodatkami ;)

Składniki

  • mąka 150 g
  • mleko 1 szklanka
  • woda gazowana 1/2 szklanki
  • jaja 2 szt
  • cukier 1/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • kakao gorzkie 1 łyżka
  • pomarańcza 2-3 szt
  • ser ricotta 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • gorzka czekolada 50 g
  • masło 50 g
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku roztopić masło, wrzucić połamaną czekoladę i kakao, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Ostudzić, dodać jaja i cukier i zmiksować. Przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wodę gazowaną i zmiksować ciasto. Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 1,5 min. z każdej strony.
    Pomarańcze obrać, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na skarmelizowany cukier.
    Ricottę zmiksować z cukrem pudrem.
    Gotowe naleśniki smarować serem, układać kawałki pomarańczy i zwinąć np. w rulon. Można polać powstałym sokiem z owoców.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń