Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki można faszerować na różne sposoby i jedne są mniej lub bardziej nudne od drugich. Sama muszę od nich czasem "odpocząć", by nie dać się nudzie. No i pomysł na ten przepis zrodził się spontanicznie, bez planowania i zbytniego focha. Tak przygotowane pieczarki mogą być podane jako przystawka lub na kolację dla dwojga, czy nawet jako danie główne z chlebem czosnkowym na kolację. Spróbujcie.
Nóż i deska do krojenia, tarka do jarzyn, drewniana łyżka, łyżeczka, patelnia, naczynie do pieczenia
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
Składniki
Posiekany boczek smażymy na patelni bez tłuszczu około 5 minut. W tym czasie wykręcamy ogonki z pieczarek dużych i siekamy je wraz ze średnią pieczarką.
Kiedy boczek się zeskwarzy, dodajemy posiekane ogonki i pieczarkę
W tym czasie obieramy czosnek i przepuszczamy go przez praskę prosto na patelnię. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz majeranek. Nie musimy smażyć długo, aby tylko pieczarki "złapały" ciepła.
Zdejmujemy z ognia i oddajemy serek
Następnie dodajemy żółty ser starty na tarce jarzynowej i mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarki
Posypujemy resztą sera żółtego
Układamy na ser na środku marynowane jalapeno oraz oliwki pokrojone w ćwiartki. Posypujemy pieprzem.
Pieczemy w piekarniku 20 minut na opcji góra - dół w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 minut lub dopóki ser się nie zrumieni.