Przekąski Przepis na:
ogórki w zalewie musztardowej

Składniki
- ogórki gruntowe 2,5kg
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Reklama
Reklama
Przygotowanie
-
ogórki obrać i każdy przekroić na 4 części (paski), ułożyć stojąco w słoikach.
-
zalewa: do 3 szklanek przygotowanej wody dodać resztę składników i zmiksować, zalać ogórki zakręcić , pasteryzować 15 min
Komentarze do przepisu (6)

nikola2005 27 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
też takie robię są pyszne i szybko znikają z talerzyka :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

gosiah1 10 września 2010Zgłoś do usunięcia
Ogórki te są rewelacyjne. Na imprezach rozchodzą się błyskawicznie. Ja robię te ogórki i za każdym razem mają inny smak - a to za sprawą musztardy (w zależności jaką mam w domu), ale najbardziej smakują mi z musztardą kozacką, która fajnie wyostrza ich smak.2 Kto głosował? | Odpowiedz

habana 19 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszne. Tylko zamiast pasteryzowac mozna obrane ogorki zalac goraca zalewa, nastepnie dobrze zakrecic i odwrocic do gory nogani. Sposob sprawdzony , dla mnie latwiejszy polecam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 12 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Znajoma robi te ogórki nie obierając ich...ja też obieram i myślę,że takie są jednak lepsze...1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 03 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
nie robiłam z łupką a bez łupki to cały ich urok.....1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 03 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
A czy można nie obierać ogórków?0 Kto głosował? | Odpowiedz