Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, które składa się z kilku prostych składników. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż ziemniaki na głębokim tłuszczu. Po 10 minutach dodaj cebulę i całość smaż, aż ziemniaki będą złociste. Przełóż warzywa do innego naczynia i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
W misce roztrzep jajka, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj podsmażone ziemniaki i cebulę, delikatnie wymieszaj.
Na tej samej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż spód się zetnie. Następnie odwróć omlet (możesz przykryć patelnię dużym talerzem i odwrócić omlet na talerz, następnie delikatnie zsunąć go z powrotem na patelnię). Smaż omlet kolejne 3-4 minuty. Przed podaniem możesz przyozdobić danie warzywami i pokroić je na trójkąty lub kwadraty.