Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet to danie, o którym zdarza nam się zapomnieć w porze śniadania, gdy dokonujemy wyboru pomiędzy kanapkami a jajecznicą. Tymczasem to bardzo zdrowy i pożywny posiłek! Omlet z pieczarkami i fetą, pomidorkami koktajlowymi szczypiorkiem ma mnóstwo wartościowych składników i dostarcza energii na początek dnia.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11729
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1299
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39340
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11729
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1299
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39340
Składniki
Ogrzej fetę do temperatury pokojowej. Pokrój w kostkę.
Umyj pieczarki. Pokrój na ćwiartki (lub mniejsze cząstki) i obsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
Na patelni, na której smażyły się pieczarki, przesmaż krótko przekrojone na pół pomidorki. Jeśli pozostało mało tłuszczu, dołóż trochę masła. Oprósz pomidorki solą.
Posiekaj drobno szczypiorek.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. W pianę delikatnie wmieszaj żółtka roztrzepane z mlekiem i mąkę.
Roztop na głębokiej patelni resztę masła (na średniej mocy palnika) i przelej do niej masę jajeczną. Smaż po 2-3 minuty po każdej ze stron. Obracając omlet na drugą stronę, pomóż sobie talerzem lub drugą patelnią.
Rozłóż pieczarki (najlepiej gorące), pomidorki, fetę i szczypiorek na połowie omletu. Oprósz obiema paprykami. Złóż omlet na pół. Podawaj od razu z dodatkiem ulubionego sosu.