Do góry

Przekąski Przepis na:

Opiekany śledź na duszonych warzywach:

Opiekany  śledź na duszonych warzywach:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3726

Dodano:

Odsłon: 59

Smak śledzia w innym wydaniu. Podajemy z duszonymi warzywami.

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 3 jajka
  • pieprz cytrynowy
  • sok z jednej cytryny
  • Duszone warzywa:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/2 małego selera
  • 3 łyżki klarowanego masła + 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki białego wina lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Opiekany śledź na duszonych warzywach:

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyć przez 2 godziny, zmieniając wodę.
    Osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny.
    Mąkę ziemniaczaną zmieszać z tarą bułką. Jajka roztrzepać widelcem.
    Na rozgrzanym oleju usmażyć panierowane płaty śledziowe.


    Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju podsmażyć starte na grubych oczkach warzywa. Dodać pokrojony w półplasterki por i cebulę. Całość podlać winem i dusić do miękkości. Na końcu dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń