Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepis na oryginalne sajgonki z użyciem makaronu z manioku i grzybami mun. Do tego mają mnóstwo różnorodnych kolorowych warzyw, które dodają aromatu i pięknego wyglądu. Wypróbuj, to wcale nie jest takie trudne!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
Składniki
Mięso mielone powinno być dobrze zmielone. Przygotuj teraz dodatki. Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw tak na kilkanaście minut. Następnie odcedź i posiekaj drobno.
Makaron zalej również wrzącą wodą. Odstaw na około 5-6 minut i odcedź.
Szalotki obierz, pokrój w drobną kostkę. Z marchewką zrób tak samo. Czosnek obierz, zgnieć nożem i pokrój drobno. Posiekaj też szczypiorek. Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
Do dużej miski włóż mięso mielone, a następnie dodaj wszystkie dodatki: grzyby, szalotki, marchewkę, czosnek, imbir, szczypiorek. Wrzuć też lekko zmiękczony makaron i jajka. Dopraw całość solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Ułóż papier ryżowy na blacie. Do półmiska wlej trochę wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru przez chwilę, a następnie osusz je na czystej ściereczce.
Ułóż farsz wzdłuż papieru ryżowego na około ⅓ wielkości w taki sposób, aby krawędzie były puste. Uformuj podłużny kształt, mocno zawiń teraz farsz. Następnie środek zwiń do środka i dalej roluj jak najciaśniej się da. Farsz musi być dokładnie zamknięty.
Na głębokim rozgrzanym oleju smaż oryginalne sajgonki do zarumienienia. Podawaj z ulubionym sosem.