Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne pakieciki serowe bez wątpienia zrobią furorę na niejednej imprezie. Z doświadczenia wiemy, że najlepiej będzie przygotować od razu większą porcję, ponieważ ekspresowo znikają ze stołu.
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 47
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1404
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 47
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1404
Składniki
Wyjmij jogurt z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. W przypadku świeżych drożdży przygotuj zaczyn, dodając mleko i odrobinę mąki. Odczekaj 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i sól. Następnie dodaj jajko, jogurt, olej, masło i mleko. Wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników. Wyrabiaj ręką ciasto, które nie będzie się przyklejać do ręki. Jeśli tak nie będzie, dodaj odrobinę oleju lub masła. Ciasto powinno być jak najbardziej miękkie, dzięki czemu bułeczki będą puszyste.
Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie pokrój żółty ser w kostkę. Po tym czasie wyjmij je na stolnicę, lekko rozgnieć i podziel na kawałki wielkości mandarynki. Każdą część ciasta rozciągamy na dłoni, a do środka wkładamy kostkę żółtego sera. Uformuj bułeczkę i wyłóż na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Bułeczki zostaw na blaszce do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki żółtkiem jajka i posyp je sezamem i czarnuszką. Wstaw wyrośnięte bułeczki na 25-30 minut do piekarnika i piecz aż do zarumienienia.