Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska na dowolną imprezę lub np. dla kibica przed telewizorem. Paluchy są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4102
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11239
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6462
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5458
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13462
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5233
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4102
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11239
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6462
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5458
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13462
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5233
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól drobnoziarnistą, olej i przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie dipów.
Ser łączymy z jogurtem, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną bazę pod sos dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy drobno pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę chilli, paprykę słodką, kurkumę i wszystko mieszamy. W ten sposób mamy przygotowane dwa dipy, które możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jedną stronę placka oprószamy solą gruboziarnistą. Przewracamy placek i drugą stroną oprószamy ziarnami czarnuszki. Aby ziarna dobrze się trzymały, ugniatamy je za pomocą wałka.
Tak przygotowany placek, kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek skręcamy wokół własnej osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealnie byłoby pozostawić je jeszcze na chwilę oby nieco wyrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po upieczeniu paluchy studzimy i podajemy z dipami. Smacznego.