Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajna przekąska, nie tylko do piwa :) . Z jednej porcji wychodzi ok. 60 -70 szt.
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 5319
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 808
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 5319
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 808
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę lub masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy starty ser, szczyptę soli, trochę przypraw do smaku, piwo oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Możemy dodać takie zioła i przyprawy jakie lubimy. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godz.
Z ciasta urywamy mniejsze kawałki ciasta, wygniatamy w dłoniach i formujemy wałeczki o średnicy ok. 0,5 c, i długości 10-15 cm – układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane wałeczki możemy także delikatnie skręcać.Ułożone paluch serowe smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy solą, przyprawami lub kminkiem. Pieczmy w temp. 190 – 200 C przez ok. 20 min na złoty kolor. Smacznego.