Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, łatwa i smaczna przekąska na różne okazje!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1011
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2857
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 960
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14657
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1011
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2857
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 960
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14657
Składniki
Jeden arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na stole, układamy na nim plastry sera tak, aby pokryły całe ciasto. Posypujemy to papryką słodką mieloną i przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego, lekko dociskamy.
Przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek skręcamy tak, aby powstała sprężynka, i układamy go na blaszce do pieczenia. Między paluchami trzeba zostawić przerwę, ponieważ ciasto będzie lekko rosło. W misce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim każdy pasek i posypujemy sezamem. Paluchy pieczemy ok. 15 minut w temp. 220 stopni.