Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 138
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 138
Składniki
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.
Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę. Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Są pyszne na ciepło i na zimno.