Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najbardziej znanych amerykańskich sieci restauracji słynie z paluszków chlebowych podawanych jako przystawkę. Spróbowaliśmy odtworzyć ten niezwykły smak i musimy przyznać, że nam się udało.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Wodę podgrzej, pamiętaj, że powinna być ciepła, ale nie gorąca. Przelej ją do małego garnuszka, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
W misce połącz ze sobą suche składniki (mąkę, cukier i sól) i wlej do nich zaczyn z drożdży. Za pomocą drewnianej łyżki zacznij ze sobą wszystko mieszać, pod sam koniec wlej oliwę i zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę i przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Na stolnicę obsypaną mąka wyłóż ciasto i pougniataj go chwilę rękami. Podziel na 12 równych części. Każdą z nich uformuj w kształt palucha i wyłóż na wyścieloną papierem blaszkę. Przykryj ścierką, odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie paluchy włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 12-15 minut.
W czasie gdy paluchy się pieką, zrób masło czosnkowe, którym posmarujesz pieczywo zaraz po wyciągnięciu z pieca.
Na patelni roztop masło. Gdy całkowicie się rozpuści zdejmij z ognia i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Upieczone paluchy posmaruj czosnkowym masłem i posyp z wierzchu gruboziarnistą solą.
Podawaj lekko podgrzane jako przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym.