Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem są chrupiące, aromatyczne i nieprzyzwoicie dobre. Świetnie sprawdzą się na imprezę, do filmu, na grilla albo jako szybka przekąska na już. A najlepsze? Robi się je w 10 minut i nie da się ich zepsuć, nawet jeśli pierwszy raz przygotowujesz coś w kuchni.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1088
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2032
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 481
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1088
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2032
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 481
Składniki
Rozwiń ciasto francuskie i lekko je dociśnij wałkiem, żeby wyrównać powierzchnię. Jeśli jest bardzo zimne, daj mu 2-3 minuty, żeby zrobiło się bardziej plastyczne.
Całą powierzchnię ciasta posyp słodką papryką. Następnie równomiernie rozsyp starty żółty ser. Na serze poukładaj plastry boczku. Mogą lekko na siebie zachodzić, ale ważne, żeby pokrywały większość powierzchni.
Złóż ciasto na pół wzdłuż, tak aby boczek i ser znalazły się w środku. Dociśnij delikatnie wałkiem.
Pokrój złożone ciasto na paski o szerokości około 1,5-2 cm. Złap za dwa końce i skręć kilka razy, tworząc spiralny paluch.
Wszystkie paluszki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Piecz w 200°C przez 12-15 minut.