Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące paluszki z cukinii to wybitnie szybka i smaczna przekąska, którą przygotujesz w mig. Wystarczy kilka składników, które masz na pewno pod ręką, a z sezonowej cukinii, zrobisz pyszny przysmak, którym będzie się każdy zajadał. Nie zapomnij o dodatku w postaci sosu, dzięki któremu paluszki będą miały jeszcze bardziej wyraźny smak.
        Dwie miski, nóż, patelnia
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Cukinię umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. Pokrój wdłuż na słupki, na ok. 1 cm. Mogą być dłuższe lub krótsze według preferencji.
Do miski wrzuć ser lub parmezan, bułkę tartą i dopraw łyżką papryki, solą, pieprzem, oregano sypanym oraz bazylią w tej samej postaci. Wymieszaj panierkę.
Do drugiej miski wbij jajka z solą i pieprzem.
Przygotowane wcześniej słupki cukinii włóż do miseczki z jajkiem i obtocz w jajku. A następnie przerzuć je do panierki w drugiej miseczce. Mieszanka musi się dobrze trzymać cukinii. Jeżeli jest zbyt prześwitująca i ma za mało panierkim to powtórz proce z jajkiem i panierką.
Na papier do pieczenia wyłóż przygotowaną cukinię. Nagrzej piekarnik i piecz w temperaturze 220 stopni, grzanie góra i dół i piecz przez 30 minut. Pokrop oliwą lub olejem. Możesz również usmażyć na patelni przez ok. 2-3 minut z każdej strony. Takie paluszki będą jednak nieco bardziej tłuste, dlatego lepiej je odsączyć z tłuszczu.
Gdy cukinia się piecze, przygotuj sos do paluszków z cukinii. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój na mikro kosteczkę. W miseczce wymieszaj jogurt z czosnkiem i dodaj majonezu. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i serwuj z paluszkami.