Do góry

Przekąski Przepis na:

Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 534 Ocena: 7887

Dodano:

Odsłon: 1455

Polecam to łatwe i tanie danie. Aktualnie ceny papryk są przystępne. Trzeba więc korzystać z okazji.

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • farsz:
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 bulwy selera
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Przygotowanie

  1. Papryki umyć. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wodę odcedzić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać seler i marchewkę starte na tarce o dużych oczkach. Całość mieszając dusić do miękkości warzyw. Następnie warzywa połączyć z ryżem. Dodać przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić papryki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 20 minut. Po tym czasie papryki posypać startym żółtym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut.
    Podawać ciepłe. Można je skropić keczupem. Ale to już jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 sierpnia Przepyszne danie! jeszcze nie robilam w tym roku i podoba mi sie ten farszyk. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń