Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki w cieście francuskim - mumie

Parówki w cieście francuskim - mumie

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19761

Dodano:

Odsłon: 11099

Prosta, pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Danie, które bardzo efektownie wygląda i z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych biesiadników. Zapraszam Was dzisiaj na parówki w cieście francuskim przypominające mumie .

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5 parówek
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwijamy i tniemy je wzdłuż na cienkie paski szerokości około 1 cm. Parówki przypominające mumie zrobimy na 2 sposoby:

    1. Bierzemy pasek ciasta i parówkę. Owijamy ciastem czubek parówki, a następnie zostawiamy miejsce na buzię mumii i dalej ciasto owijamy spiralnie. Gdy pasek się skończy, dolepiamy kolejny kawałek.

    2. Paseczek ciasta składamy na pół wzdłuż i rolujemy, tak aby powstał sznureczek. Oklejam takim sznureczkiem parówkę podobnie jak w metodzie pierwszej, jednak po oklejeniu całej parówki, doklejam kolejny sznureczek i owijam nim parówkę z powrotem w górę.

  2. Tak przygotowane parówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepuję w miseczce i przy pomocy pędzelka smaruję dokładnie ciasto, które dzięki temu podczas pieczenia nabierze ładnego, złotego koloru. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę w 15 – 20 minut.

  3. Po wyjęciu z piekarnika upieczonych parówek trzeba tylko dorobić im w odpowiednim miejscu oczka. Można użyć keczupu lub musztardy. Ja wykorzystałam w tym celu goździki. Muszę tylko pamiętać, aby po podaniu przekąski na stół, uprzedzić gości, by je wyjęli przed rozpoczęciem jedzenia.

    Moje parówkowe mumie podaję z gęstym sosem pomidorowym lub po prostu keczupem oraz z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń