Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Danie, które bardzo efektownie wygląda i z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych biesiadników. Zapraszam Was dzisiaj na parówki w cieście francuskim przypominające mumie .
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Ciasto rozwijamy i tniemy je wzdłuż na cienkie paski szerokości około 1 cm. Parówki przypominające mumie zrobimy na 2 sposoby: 1. Bierzemy pasek ciasta i parówkę. Owijamy ciastem czubek parówki, a następnie zostawiamy miejsce na buzię mumii i dalej ciasto owijamy spiralnie. Gdy pasek się skończy, dolepiamy kolejny kawałek. 2. Paseczek ciasta składamy na pół wzdłuż i rolujemy, tak aby powstał sznureczek. Oklejam takim sznureczkiem parówkę podobnie jak w metodzie pierwszej, jednak po oklejeniu całej parówki, doklejam kolejny sznureczek i owijam nim parówkę z powrotem w górę.
Tak przygotowane parówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepuję w miseczce i przy pomocy pędzelka smaruję dokładnie ciasto, które dzięki temu podczas pieczenia nabierze ładnego, złotego koloru. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę w 15 – 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych parówek trzeba tylko dorobić im w odpowiednim miejscu oczka. Można użyć keczupu lub musztardy. Ja wykorzystałam w tym celu goździki. Muszę tylko pamiętać, aby po podaniu przekąski na stół, uprzedzić gości, by je wyjęli przed rozpoczęciem jedzenia. Moje parówkowe mumie podaję z gęstym sosem pomidorowym lub po prostu keczupem oraz z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!!!