Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26149
Dodano: 25.03.2018
Odsłon: 10074
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Peklowanie:
Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie:
Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie:
Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie osłonki kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe.
Parzenie:
Parzymy 10-15 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz parówki temperatury 68 stopni Celsjusza..
Studzenie:
Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)