Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowego wyrobu parówki są najlepsze i najsmaczniejsze, gdyż wiemy z czego je zrobiliśmy a także czym doprawiliśmy. Nie są aż tak trudne do wykonania, wystarczy tylko troszkę chęci. Polecam :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19918
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 541
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243744
Składniki
Peklowanie: Szynkę i boczek kroimy w kostkę, mielimy przez sito 8 mm, dodajemy peklosól i wyrabiamy kilkanaście minut.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę (24 godziny).
Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin farsz przepuszczamy 2-3 razy przez sitko 2 mm dodajemy wymieszane z zimną wodą przyprawy i blenderem rozdrabniamy na papkę (gładką masę).
Nadziewanie: Napełniamy osłonki kolagenowe fi 21 mm, można w inne jak ktoś ma, baranie lub wieprzowe 28 mm. Ja napełniłam w cienkie osłonki kolagenowe. Odkręcamy kiełbaski 15 centymetrowe.
Parzenie: Parzymy 10-15 minut w temperaturze 70-72 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz parówki temperatury 68 stopni Celsjusza..
Studzenie: Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 5 minut. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
Smacznego :)