Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł podpatrzyłam w internecie. Zrobiłam po raz pierwszy na spróbowanie. Nie wyszło może idealnie ale w smaku bardzo fajne a ten rozpuszczony ser to super pomysł. Na spotkanie ze znajomymi przekąska jak znalazł.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mleko odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a drugie większe. Na blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser ( skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta. Parówkę pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną nam dwa wianuszki a w środku ser. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem. Z podanej porcji spokojnie wyjdą nam dwie takie przekąski.
Piec aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i posypać do posiekanym szczypiorkiem.
Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać w rozpuszczonym serze. Gdy nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody do pizzy też super smakują.