Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 3013

Czyli wegański smalec! Smakuje tak samo dobrze na pajdzie prawdziwego chleba z ogórkiem kiszonym, a w dodatku ma dużo więcej witamin i wartości odżywczych. No i jest pełen białka, więc idealnie sprawdzi się na śniadanie :)

Składniki

> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta z białej fasoli

Przygotowanie

  1. Fasolę odcedzamy z wody (nie wylewamy jej, ponieważ będziemy nią rozrzedzać zbyt gęstą pastę) i przekładamy do malaksera/blendera. Jeśli używamy suchej fasoli, to należy ją dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Taką ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę również odcedzamy i przekładamy do malaksera. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w plasterki. Podsmażamy je na oliwie do lekkiego zrumienienia (nie za długo, żeby czosnek nie był gorzki), a następnie dodajemy do fasoli.

  2. Dodajemy przyprawy i zioła, a następnie blendujemy całość na gładką pastę. Gdyby była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą przyjemnie chrupały. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 18 września 2019 Właśnie przymierzam się do zrobienia pasty z fasoli. Twoja wygląda smakowicie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 września 2019 Taki "smalec" jest pyszny i zdrowy :)Często robię takie smarowidełka :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń