Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli wegański smalec! Smakuje tak samo dobrze na pajdzie prawdziwego chleba z ogórkiem kiszonym, a w dodatku ma dużo więcej witamin i wartości odżywczych. No i jest pełen białka, więc idealnie sprawdzi się na śniadanie :)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Składniki
Fasolę odcedzamy z wody (nie wylewamy jej, ponieważ będziemy nią rozrzedzać zbyt gęstą pastę) i przekładamy do malaksera/blendera. Jeśli używamy suchej fasoli, to należy ją dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Taką ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę również odcedzamy i przekładamy do malaksera. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w plasterki. Podsmażamy je na oliwie do lekkiego zrumienienia (nie za długo, żeby czosnek nie był gorzki), a następnie dodajemy do fasoli.
Dodajemy przyprawy i zioła, a następnie blendujemy całość na gładką pastę. Gdyby była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą przyjemnie chrupały. Gotowe!