Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około 6 lat. Przepis mi się bardzo spodobał i postanowiłam go wypróbować. Zapiekanka bardzo smaczna i pożywna ,domownicy zadowoleni.
Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa
Składniki
- mięso mielone 500 g,
- makaron rurki lub szerokie nitki 250 g,( u mnie szerokie nitki )
- cebula 1 szt,
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku ,
- pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- ser parmezan 250 g
- sos beszamelowy ;
- masło 1 łyżka,
- mąka 1 łyżka,
- szklanka mleka,
- sól , pieprz do smaku,
Składniki
- mięso mielone 500 g,
- makaron rurki lub szerokie nitki 250 g,( u mnie szerokie nitki )
- cebula 1 szt,
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku ,
- pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- ser parmezan 250 g
- sos beszamelowy ;
- masło 1 łyżka,
- mąka 1 łyżka,
- szklanka mleka,
- sól , pieprz do smaku,

Potrzebne przybory kuchenne
blaszka, tarka, garnek, rondel, łyżka, trzepaczka,
Etapy przygotowania
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać. Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser parmezan zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą. Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami. Do naczynia żaroodpornego na spód - wkładamy 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, połowę startego sera , drugą część makaronu zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i na wierz nakładamy resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor. Smacznego.

Grecka zapiekanka gotowa.

Zapiekanka grecka w przekroju.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 601
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 601



Składniki
- mięso mielone 500 g,
- makaron rurki lub szerokie nitki 250 g,( u mnie szerokie nitki )
- cebula 1 szt,
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku ,
- pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- ser parmezan 250 g
- sos beszamelowy ;
- masło 1 łyżka,
- mąka 1 łyżka,
- szklanka mleka,
- sól , pieprz do smaku,
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać. Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser parmezan zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą. Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami. Do naczynia żaroodpornego na spód - wkładamy 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, połowę startego sera , drugą część makaronu zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i na wierz nakładamy resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor. Smacznego.
Grecka zapiekanka gotowa.
Zapiekanka grecka w przekroju.
Super zapiekanka!
Zapiekanka jest dobrą alternatywą na szybki, smaczny i syty obiad. Odpowiada mi jej zestawienie składników. Twój przepis powędrował do kajecika. Będzie wypróbowany. Serdeczne pozdrowienia:)
Bardzo fajna zapiekanka :)