Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bouchées à la reine czyli przekąska w formie faszerowanych "koszyczków" z ciasta francuskiego jest wymysłem Marii Leszczyńskiej, małżonki króla Francji Ludwika XV. Mój przepis w porównaniu z oryginałem jest znacznie uproszczony i przygotowany na bazie polędwiczek lub kurczaka, pieczarek lub innych grzybów i sosu winno-śmietanowego. Całość dopełniają winogrona, które doskonale komponują się z sosem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7940
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1257
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13725
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7940
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1257
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13725
Składniki
Pokroić polędwiczki w paski, cebulę obrać i pokroić, oczyścić pieczarki i boczniaki mikołajkowe i pokroić w plastry. Posiekać pietruszkę, winogrona oczyścić, przekroić na pół i w razie potrzeby usunąć pestki. Drobno posiekać papryczkę chili. Na wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić wieprzowinę. Stopniowo dodawać cebulę, pieczarki, chili i zielony pieprz.
Smażyć, aż wszystko się zarumieni, dodać winogrona, sól, pieprz i cukier. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty.
W tym samym czasie wlać rieslinga do patelni i zredukować o połowę. Dodać śmietanę. Gotować przez ok. 4-5 minut na małym ogniu. Wymieszać równe części miękkiego masła i mąki. Stopniowo wmieszać masło z mąką do wywaru, do uzyskania kremowej konsystencji.
Do patelni z wieprzowiną wlać sos z riesligiem, dobrze wymieszać i dodać resztę bulionu do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Paszteciki ułożyć na talerzach, można je wcześniej podgrzać w piekarniku. Wypełnić nadzieniem i polać sosem po krawędzi i rozprowadzić go wokół pasztecików.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.