Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki półkruche z kapustą i grzybami to rewelacyjna przekąska, która sprawdzi się na co dzień i od święta. Cudownie smakują podane z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu. Można nimi śmiało uraczyć gości. Znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują świeżość nawet do kilku dni.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 263
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2224
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 977
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 263
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2224
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 977
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą następnie przełóż do rondelka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 30 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odsącz z wody, wystudź i pokrój na małe kawałki.
Cebulę pokój w kostkę. Podsmaż na złoty kolor.
Kapustę kiszoną odsącz z zalewy i drobno poszatkuj. Posiekaną kapustę i grzyby przełóż na patelnię z podsmażoną cebulką. Składniki duś do miękkości. Na koniec dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Ciepły farsz odstaw do wystudzenia.
Do miski pokrusz drożdże, dodaj śmietanę, 2 łyżki mąki i cukier. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 15 minut. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj zaczyn, wbij jedno całe jajko i żółtko, wlej roztopione masło. Zacznij wyrabiać ciasto.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Farsz układaj porcjami wzdłuż jednej z krawędzi. Ciasto zwiń w rulon, odetnij zwinięty pasek. Rulon pokrój na małe paszteciki o długości około 5 cm. W ten sam sposób postępuj do momentu wyrobienia całego ciasta bądź farszu.
Gotowe paszteciki z kapustą i grzybami przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zrób delikatne nacięcia na górze. Posmaruj paszteciki rozbełtanym białkiem jaja.
Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia).