Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki wegetariańskie to przekąska, która udowadnia, że warzywa też potrafią zaskakiwać smakiem! Soczewica, pieczarki i suszone pomidory tworzą farsz tak pyszny, że nawet zagorzały mięsożerca będzie sięgał po dokładkę. Lekko chrupiące ciasto i aromatyczne nadzienie to duet doskonały – idealny na imprezę lub jako przekąska „na szybko”.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1284
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 50
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1284
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 50
Składniki
Przygotuj paszteciki. Zacznij od mieszanki drożdżowej – rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 30 minut. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wlej wodę. Mieszaj przez ok. 2 minuty mikserem. Do miski z mąką dodaj mieszankę drożdżową, cukier, a następnie wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub talerzem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut, aż powierzchnia stanie się piankowa. Ciasto lekko zwiększy objętość.
Do usmażenia pasztecików użyj okrągłych foremek (ok. 9 cm) np. do smażenia burgerów lub pieczenia ciastek. Ważne, aby użyć pierścieni o regularnym kształcie. Wysmaruj krawędzie foremek masłem. Lekko natłuść też patelnię o nieprzywierającej powierzchni, a następnie połóż na niej krążki. Wlej trochę ciasta do foremki (na wysokość ok. 1 cm) i smaż przez ok. 1,5 minuty. Na brzegach powinny pojawiać się bąbelki. Następnie trzymaj na ogniu ok. 2,5 - 4 minuty. Zdejmij pierścienie – w razie potrzeby pomóż sobie nożem – i przewróć paszteciki na drugą stronę i smaż ok. 30 sekund. Następnie zdejmij z patelni i przenieś na kratkę do pełnego ostygnięcia. Podczas smażenia na powierzchni pasztecików powstaną charakterystyczne mini-otworki, w które wniknie pyszne nadzienie.
Przygotuj farsz. Soczewicę namocz przez 30-60 minut, dokładnie opłucz i ugotuj do miękkości (ok. 30 minut). Po czym przelej na sito i zostaw do ostygnięcia i odsączenia. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Suszone pomidory pokrój w paski. Ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulkę z marchewką i pieczarkami oraz suszone pomidory umieść w kielichu blendera i zmiel na gładką pastę. W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oleju pomidorowego. Dopraw farsz słodką i wędzoną papryką, oregano, solą i czarnym pieprzem.
Na każdym paszteciku ułóż porcję wytrawnego nadzienia. Paszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Dla podkręcenia smaku możesz posypać wierzch odrobiną bułki tartej lub drobno startego sera żółtego. Po upieczeniu paszteciki wegetariańskie są gotowe. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno.