Paszteciki wegetariańskie to przekąska, która udowadnia, że warzywa też potrafią zaskakiwać smakiem! Soczewica, pieczarki i suszone pomidory tworzą farsz tak pyszny, że nawet zagorzały mięsożerca będzie sięgał po dokładkę. Lekko chrupiące ciasto i aromatyczne nadzienie to duet doskonały – idealny na imprezę lub jako przekąska „na szybko”.
Paszteciki wegetariańskie
Składniki
Ciasto na paszteciki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka ciepłej wody
Farsz:
- 300 g suchej soczewicy
- 1 duża cebula biała
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- ok 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
Składniki
Ciasto na paszteciki:
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka ciepłej wody
Farsz:
- 300 g suchej soczewicy
- 1 duża cebula biała
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- ok 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz

Etapy przygotowania
Przygotuj paszteciki. Zacznij od mieszanki drożdżowej – rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 30 minut. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wlej wodę. Mieszaj przez ok. 2 minuty mikserem. Do miski z mąką dodaj mieszankę drożdżową, cukier, a następnie wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub talerzem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut, aż powierzchnia stanie się piankowa. Ciasto lekko zwiększy objętość.
Do usmażenia pasztecików użyj okrągłych foremek (ok. 9 cm) np. do smażenia burgerów lub pieczenia ciastek. Ważne, aby użyć pierścieni o regularnym kształcie. Wysmaruj krawędzie foremek masłem. Lekko natłuść też patelnię o nieprzywierającej powierzchni, a następnie połóż na niej krążki. Wlej trochę ciasta do foremki (na wysokość ok. 1 cm) i smaż przez ok. 1,5 minuty. Na brzegach powinny pojawiać się bąbelki. Następnie trzymaj na ogniu ok. 2,5 - 4 minuty. Zdejmij pierścienie – w razie potrzeby pomóż sobie nożem – i przewróć paszteciki na drugą stronę i smaż ok. 30 sekund. Następnie zdejmij z patelni i przenieś na kratkę do pełnego ostygnięcia. Podczas smażenia na powierzchni pasztecików powstaną charakterystyczne mini-otworki, w które wniknie pyszne nadzienie.
Przygotuj farsz. Soczewicę namocz przez 30-60 minut, dokładnie opłucz i ugotuj do miękkości (ok. 30 minut). Po czym przelej na sito i zostaw do ostygnięcia i odsączenia. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Suszone pomidory pokrój w paski. Ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulkę z marchewką i pieczarkami oraz suszone pomidory umieść w kielichu blendera i zmiel na gładką pastę. W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oleju pomidorowego. Dopraw farsz słodką i wędzoną papryką, oregano, solą i czarnym pieprzem.
Na każdym paszteciku ułóż porcję wytrawnego nadzienia. Paszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Dla podkręcenia smaku możesz posypać wierzch odrobiną bułki tartej lub drobno startego sera żółtego. Po upieczeniu paszteciki wegetariańskie są gotowe. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 152
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
- Impreza
- Grill
- Polska
- Meksykańska
- Warzywa
- Fasolka
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 215

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9249
Ostatnio komentowane przepisy

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 152
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
- Impreza
- Grill
- Polska
- Meksykańska
- Warzywa
- Fasolka
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 215

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9249



Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka ciepłej wody
- 300 g suchej soczewicy
- 1 duża cebula biała
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- ok 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
Przygotuj paszteciki. Zacznij od mieszanki drożdżowej – rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj w miseczce. Odstaw na ok. 30 minut. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wlej wodę. Mieszaj przez ok. 2 minuty mikserem. Do miski z mąką dodaj mieszankę drożdżową, cukier, a następnie wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub talerzem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut, aż powierzchnia stanie się piankowa. Ciasto lekko zwiększy objętość.
Do usmażenia pasztecików użyj okrągłych foremek (ok. 9 cm) np. do smażenia burgerów lub pieczenia ciastek. Ważne, aby użyć pierścieni o regularnym kształcie. Wysmaruj krawędzie foremek masłem. Lekko natłuść też patelnię o nieprzywierającej powierzchni, a następnie połóż na niej krążki. Wlej trochę ciasta do foremki (na wysokość ok. 1 cm) i smaż przez ok. 1,5 minuty. Na brzegach powinny pojawiać się bąbelki. Następnie trzymaj na ogniu ok. 2,5 - 4 minuty. Zdejmij pierścienie – w razie potrzeby pomóż sobie nożem – i przewróć paszteciki na drugą stronę i smaż ok. 30 sekund. Następnie zdejmij z patelni i przenieś na kratkę do pełnego ostygnięcia. Podczas smażenia na powierzchni pasztecików powstaną charakterystyczne mini-otworki, w które wniknie pyszne nadzienie.
Przygotuj farsz. Soczewicę namocz przez 30-60 minut, dokładnie opłucz i ugotuj do miękkości (ok. 30 minut). Po czym przelej na sito i zostaw do ostygnięcia i odsączenia. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Suszone pomidory pokrój w paski. Ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulkę z marchewką i pieczarkami oraz suszone pomidory umieść w kielichu blendera i zmiel na gładką pastę. W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oleju pomidorowego. Dopraw farsz słodką i wędzoną papryką, oregano, solą i czarnym pieprzem.
Na każdym paszteciku ułóż porcję wytrawnego nadzienia. Paszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Dla podkręcenia smaku możesz posypać wierzch odrobiną bułki tartej lub drobno startego sera żółtego. Po upieczeniu paszteciki wegetariańskie są gotowe. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno.