Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z białą kiełbasą to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie i nie tylko. To w ogóle wspaniałe danie, które sprawdzi się na każde śniadanie, kolację czy przekąskę. Są pyszne, rozpływające się w ustach i niezwykle soczyste!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 820
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 820
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Odstaw na ok. 10 minut aż mieszanina się spieni.
W misie robota kuchennego wyposażonego w wiertło do ciasta drożdżowego wymieszaj mąkę, sól i mleko w proszku. Dodaj jajka i roztopione masło, a następnie ponownie wymieszaj.
Do miski dodaj mieszaninę drożdżową i zagnieć gładkie ciasto przez 8-10 minut na średnich obrotach. Możesz zrobić to także ręcznie, ale czas ugniatania będzie dłuższy.
Miskę lekko natłuść oliwą i przenieś do niej ciasto. Przykryj ją wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia swojej objętości.
Lekko ugnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
Blat kuchenny lekko natłuść oliwą i rozwałkuj kulę na duży placek o średnicy ok. 40 cm. Pokrój go w trójkąty, w podobny sposób co pizzę.
U podstawy każdego trójkąta połóż kiełbaskę, w razie potrzeby rozwałkowując ciasto mocniej, by mięso nie wychodziło poza krawędzie ciasta. Zwiń całość w podobny sposób co rogaliki, kierując się do wierzchołka trójkąta.
Gotowe paszteciki z białą kiełbasą odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstęp kilku centymetrów między nimi. Przykryj je ręcznikiem kuchennym i pozostaw na ok. 1 godzinę. Po tym czasie paszteciki delikatnie posmaruj mlekiem.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół. Piecz paszteciki przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij wypieki i podawaj na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dipu.