Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom połączenie kiełbasy i żurawiny daje doskonałe efekty. Przygotuj te paszteciki z farszem z kiełbasy jako imprezową przekąskę, a gwarantujemy, że wszyscy goście będą zachwyceni.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1725
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1725
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 40
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę i odstaw. Pokrusz droższe i włóż do szklanki, a następnie rozetrzyj z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Postaw szklankę w misce z mąką, przykryj ściereczką i pozwól zaczynowi wyrosnąć. Po ok. 15 minutach, gdy w szklance powstanie gruba piana, przelej zaczyn do mąki i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj sól, 3 żółtka i wyrób ciasto dłońmi lub za pomocą miksera z opcją ucierania drożdżowego ciasta. Na koniec dodaj miękkie (lub rozpuszczone) masło i zagnieć ciasto, by było miękkie, elastyczne i odchodziło od ręki. Włóż ciasto do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę
Zdejmij osłonki z kiełbas, pokrój je i włóż mięso do miski, dodaj suszoną żurawinę, drobno pokrojoną cebulkę, starte na tarce jabłko i mieszankę ziół. Wyrabiaj farsz ręką lub dokładnie wymieszaj łyżka, aby wszystkie składniki się połączyły.
Roztrzep jajko w szklance. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i podziel na 3 prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładaj farsz i roluj do środka. Końcówkę ciasta posmaruj jajkiem, by bok dobrze się skleił. Postępuj podobnie z pozostałymi fragmentami ciasta, następnie za pomocą ostrego noża wykrawaj z rulonów paszteciki.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią paszteciki. Wierzchy bułeczek wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Odłóż blachę w ciepłe miejsce do czas nagrzania piekarnika (ustaw temperaturę 180°C). Wstaw paszteciki do piekarnika i pozostaw na 30 minut, aby bułeczki stały się złotobrązowe. Po upieczeniu możesz podać paszteciki na ciepło ze szklanką czerwonego barszczu lub jako zimną przekąskę maczaną w keczupie lub sosie jogurtowym.