Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz lekko pikantny pachnący lasem, ciasto wyjątkowo puszyste i delikatne. Paszteciki bo o nich mowa sprawdza się na Sylwestrową noc
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 118
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 311
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2952
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 118
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 311
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2952
Składniki
FARSZ Grzyby zalej zimną wodą. Zostaw na całą noc. Następnie odcedź,drobno pokrój razem z kapustą. Gotyj w tej wodzie, w której moczyły się grzyby z liśćmi laurowymi i zielem. Odcedzić. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Zeszklijna oleju, dodaj grzyby i kapustę. Przypraw i duś do odparowania wody od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą. Wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
CIASTO Przesianą mąkę umieść w misie miksera. Zrób dołek, wkrusz drożdże. Zasyp cukrem i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj. Przykryj ściereczką. Zostaw na 10 min. Następnie dodaj sól i 2 żółtka. Wyrabiaj na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlej partiami roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj jeszcze 15 min aż będzie gładkie. Posyp mąką, przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na ok godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj na prostokąt, podziel wzdłuż na pół. Farsz połóż na środku każdego paska ciasta, sklej w rulon. Obróć sklejeniem do dołu. Wałeczek podziel na paszteciki o szer ok 4-5 cm. Na blaszce wysmarowanej masłem i posypaną mąką ułóż paszteciki w niewielkich odstępach. Przykryj ścierką,zostaw na 20 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Paszteciki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posyp ziarnami. Piecz ok. 15-18min na złoto-brązowy kolor Jeśli zapomnisz namoczyć grzyby, możesz zalać ciepłą wodą i moczyć 1-2h możesz użyć suchych drożdży 7g. Postępuj tak samo jak ze świeżymi.