Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz lekko pikantny pachnący lasem, ciasto wyjątkowo puszyste i delikatne. Paszteciki bo o nich mowa sprawdza się na Sylwestrową noc
Przepis dnia
Chrupiące , szybko się robią i szybko znikają z talerza. W sam raz na Wigilię.
Odsłon: 26730
Paszteciki robiłam pierwszy raz w życiu.. Wyszły przepyszne:) Prosty przepis,...
Odsłon: 55653
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 209
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 182
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 209
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 182
Składniki
FARSZ Grzyby zalej zimną wodą. Zostaw na całą noc. Następnie odcedź,drobno pokrój razem z kapustą. Gotyj w tej wodzie, w której moczyły się grzyby z liśćmi laurowymi i zielem. Odcedzić. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Zeszklijna oleju, dodaj grzyby i kapustę. Przypraw i duś do odparowania wody od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą. Wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
CIASTO Przesianą mąkę umieść w misie miksera. Zrób dołek, wkrusz drożdże. Zasyp cukrem i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj. Przykryj ściereczką. Zostaw na 10 min. Następnie dodaj sól i 2 żółtka. Wyrabiaj na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlej partiami roztopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj jeszcze 15 min aż będzie gładkie. Posyp mąką, przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na ok godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj na prostokąt, podziel wzdłuż na pół. Farsz połóż na środku każdego paska ciasta, sklej w rulon. Obróć sklejeniem do dołu. Wałeczek podziel na paszteciki o szer ok 4-5 cm. Na blaszce wysmarowanej masłem i posypaną mąką ułóż paszteciki w niewielkich odstępach. Przykryj ścierką,zostaw na 20 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Paszteciki posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posyp ziarnami. Piecz ok. 15-18min na złoto-brązowy kolor Jeśli zapomnisz namoczyć grzyby, możesz zalać ciepłą wodą i moczyć 1-2h możesz użyć suchych drożdży 7g. Postępuj tak samo jak ze świeżymi.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki kukurydziane
Przekąski
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Przekąski
Pstrąg wędzony w glazurze
Przekąski
Serkowa rolada z salmi
Placki kukurydziane
Polecam smaczne placki tym razem z kukurydzy na które serdecznie zapraszam. P...
Odsłon: 32
Kapusta kiszona z kaszą na oleju z cebulką
Chcecie przepis na pyszną kapustę kiszoną z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz...
Odsłon: 64