Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucho-drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kapustą i grzybami. Kruche, z bardzo soczystym nadzieniem. Są pyszne na ciepło i zimno, same lub w towarzystwie barszczu.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35746
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1223
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1763
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6055
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35746
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1223
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1763
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6055
        
        
                Składniki
Rozpoczynamy od farszu. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy. Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku koncentratem, pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto: Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 1 łyżką wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Dzielimy na prostokąty, na każdy układamy porcję kapusty z grzybami. Składamy i sklejamy boki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paszteciki, sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 20-25 minut. Paszteciki jemy na ciepło lub po ostudzeniu.