Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucho-drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kapustą i grzybami. Kruche, z bardzo soczystym nadzieniem. Są pyszne na ciepło i zimno, same lub w towarzystwie barszczu.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 534
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5331
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 534
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5331
Składniki
Rozpoczynamy od farszu. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy. Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku koncentratem, pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto: Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 1 łyżką wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Dzielimy na prostokąty, na każdy układamy porcję kapusty z grzybami. Składamy i sklejamy boki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paszteciki, sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 20-25 minut. Paszteciki jemy na ciepło lub po ostudzeniu.