Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucho-drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kapustą i grzybami. Kruche, z bardzo soczystym nadzieniem. Są pyszne na ciepło i zimno, same lub w towarzystwie barszczu.
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 114
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 157
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 42
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 56
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 22
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 114
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 157
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 42
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 56
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 22
Składniki
Rozpoczynamy od farszu. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną szatkujemy. Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku koncentratem, pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto: Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 1 łyżką wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody lub mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Dzielimy na prostokąty, na każdy układamy porcję kapusty z grzybami. Składamy i sklejamy boki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy paszteciki, sklejeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 20-25 minut. Paszteciki jemy na ciepło lub po ostudzeniu.