Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego pomysłu na świąteczne przekąski? Nasze paszteciki z mięsem przygotowane na bazie ciasta francuskiego to doskonała propozycja na wszystkie okołoświąteczne spotkania. Idealnie sprawdzą się w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Mało z nimi roboty, a efekt z pewnością zachwyci każdego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Przygotuj farsz. Bułkę namocz w mleku. Jeśli masz surową marchewkę, to ugotuj ją w osolonej wodzie, a następnie obierz. Ugotowaną od razu dodaj do mięsa. Całość zmiel w maszynce przy pomocy średniego sitka. Masa powinna być dość zbita.
Bułkę odsącz z mleka. Dodaj do mięsa i marchewki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie zeszklij ją na odrobinie oleju. Dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką ostrą. Całość dobrze wymieszaj, dodając rosół lub bulion. Masa powinna być dość zwarta, ale nie sucha.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół. Na każdej części rozsmaruj po jednej stronie, zachowując delikatny odstęp od krawędzi, przygotowany wcześniej farsz. Zlep wszystkie brzegi ze sobą w obydwóch częściach. Teraz pokrój ostrym nożem ciasto, aby zrobić mniejsze paszteciki z mięsem. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż paszteciki i rozsmaruj je rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15-20 minut aż do zarumienienia.