Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego pomysłu na świąteczne przekąski? Nasze paszteciki z mięsem przygotowane na bazie ciasta francuskiego to doskonała propozycja na wszystkie okołoświąteczne spotkania. Idealnie sprawdzą się w roli samodzielnej przekąski lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Mało z nimi roboty, a efekt z pewnością zachwyci każdego.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24851
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24851
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 84
Składniki
Przygotuj farsz. Bułkę namocz w mleku. Jeśli masz surową marchewkę, to ugotuj ją w osolonej wodzie, a następnie obierz. Ugotowaną od razu dodaj do mięsa. Całość zmiel w maszynce przy pomocy średniego sitka. Masa powinna być dość zbita.
Bułkę odsącz z mleka. Dodaj do mięsa i marchewki. Cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie zeszklij ją na odrobinie oleju. Dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką ostrą. Całość dobrze wymieszaj, dodając rosół lub bulion. Masa powinna być dość zwarta, ale nie sucha.
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół. Na każdej części rozsmaruj po jednej stronie, zachowując delikatny odstęp od krawędzi, przygotowany wcześniej farsz. Zlep wszystkie brzegi ze sobą w obydwóch częściach. Teraz pokrój ostrym nożem ciasto, aby zrobić mniejsze paszteciki z mięsem. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Ułóż paszteciki i rozsmaruj je rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15-20 minut aż do zarumienienia.