Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z mięsem po rosole

Przepis dnia 2019-02-10
Paszteciki z mięsem po rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2150

Dodano:

Odsłon: 11254

Z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu można stworzyć pyszny i szybki farsz do pasztecików. Mięsa nie trzeba mielić w maszynce, wystarczy je pokroić i zmiksować blenderem.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Składniki ugotowane w rosole:
  • Pręga wołowa/szponder (lub inne mięso wołowe i/lub drobiowe) - 300 g
  • Marchew - 1 sztuka
  • Pietruszka - 2 sztuki
  • Por - 1/4 sztuki
  • Seler - 1/4 sztuki
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Ponadto:
  • Jajo - 1 sztuka
  • Bułka pszenna - 1 mała sztuka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso drobno pokroić, a jajo rozbełtać widelcem i odłożyć ok. 3 łyżek do smarowania ciasta. Resztę jajka, bułkę, mięso, warzywa i przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Każdy arkusz ciasta francuskiego podzielić na 3 pasy, wzdłuż dłuższego brzegu. Przy jednym z krańców pasa ułożyć farsz i zwinąć rulon, zawijając jeden z dłuższych brzegów brzeg na drugi. Łączenie powinno znajdować się pod spodem. Posmarować rulon rozmąconym jajem, pokroić na nieduże kawałki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików można posypać kminkiem. Paszteciki piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

  2. Każdy arkusz ciasta francuskiego podzielić na 3 pasy, wzdłuż dłuższego brzegu. Przy jednym z krańców pasa ułożyć farsz i zwinąć rulon, zawijając jeden z dłuższych brzegów brzeg na drugi. Łączenie powinno znajdować się pod spodem. Posmarować rulon rozmąconym jajem, pokroić na nieduże kawałki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików można posypać kminkiem.

  3. Paszteciki piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń