Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z cukinii i pieczarek to niewątpliwie gratka dla wegan i wegetarian, którym zdarza się tęsknić za mięsnymi daniami. Polubią go jednak także mięsożercy. To bardzo smaczny, dodatek do kanapek. Na ciepło może posłużyć za podstawę głównego dania.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 184
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 184
Składniki
Obierz cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą i odstaw na kwadrans, po czym odsącz sok, który puściła.
Na tej samej tarce zetrzyj obraną marchewkę. Opłukane pieczarki pokrój w paseczki. Posiekaj bardzo drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż cebulę z marchewką na maśle klarowanym (jeśli chcesz, by pasztet był wegański, zastąp masło olejem lub innym tłuszczem roślinnym o wysokim punkcie dymienia). Gdy zmiękną, dodaj do nich pieczarki, a po kilku minutach smażenia – czosnek. Posól i popieprz do smaku.
Połącz zawartość patelni z odsączoną cukinią. Dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wody kajzerkę, kaszę mannę (nieugotowaną), rozkłócone jajka, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, kurkumę i oliwę. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
Wyłóż papierem do pieczenia małą keksówkę. Przełóż do niej masę i wyrównaj szpatułą lub łyżką. Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-70 minut – aż pasztet zarumieni się z wierzchu.