Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z cukinii i pieczarek to niewątpliwie gratka dla wegan i wegetarian, którym zdarza się tęsknić za mięsnymi daniami. Polubią go jednak także mięsożercy. To bardzo smaczny, dodatek do kanapek. Na ciepło może posłużyć za podstawę głównego dania.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3978
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 191
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 479
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3978
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 191
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 479
Składniki
Obierz cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą i odstaw na kwadrans, po czym odsącz sok, który puściła.
Na tej samej tarce zetrzyj obraną marchewkę. Opłukane pieczarki pokrój w paseczki. Posiekaj bardzo drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż cebulę z marchewką na maśle klarowanym (jeśli chcesz, by pasztet był wegański, zastąp masło olejem lub innym tłuszczem roślinnym o wysokim punkcie dymienia). Gdy zmiękną, dodaj do nich pieczarki, a po kilku minutach smażenia – czosnek. Posól i popieprz do smaku.
Połącz zawartość patelni z odsączoną cukinią. Dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wody kajzerkę, kaszę mannę (nieugotowaną), rozkłócone jajka, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, kurkumę i oliwę. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
Wyłóż papierem do pieczenia małą keksówkę. Przełóż do niej masę i wyrównaj szpatułą lub łyżką. Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-70 minut – aż pasztet zarumieni się z wierzchu.